Ulkoministeri Soini ja Brexitin toivottavuus

Olen entinen ulkoministeriön virkamies ja ehdollistettu tukemaan, tarpeen mukaan jopa selittämään parhain päin, Suomen ulkopolitiikkaa ja sen johtajien tekemisiä. Eläkkeelläkin epäröin tästä poiketa, vaikka en ole kaihtanut kirjoittamasta erilaisista ulkopolitiikan teemoista ja ilmaisemasta sellaisiakin mielipiteitä, joita entinen työnantajani ei varmaankaan jaa.

Tämä lojaalisuus joutui tänä iltana koetteelle, kun ulkoministeri Soini vastatessaan toimittajan kysymykseen Brexitin perumisen mahdollisuudesta MTV:n uutisissa sanoi, että hän ei asemansa takia halua spekuloida, mutta viittasi hieman epämääräisesti keltaliivien mielenosoituksiin mannermaalla ja sanoi, että hän ei toivo tämän vaihtoehdon toteutuvan. Siis ei tahdo Brexitin peruuntuvan, koska se johtaisi samanlaisin väkivaltaisiin reaktioihin kuin mielenosoitukset Ranskassa.

Ulkoministerin sananvalinnat olivat – onhan hän kokenut poliitikko – sen verran monitulkintaiset, että hän voisi, jos joutuu tilille tästä lausunnostaan, väittää, että hän ei tarkoittanut Brexitiä, vaan tuollaisten mielenosoitusten tapahtumista Britanniassa.

Timo Soinin asennoituminen Brexitiin tuli kuitenkin kutakuinkin selväksi heti sitä koskeneen kansanäänestyksen tuloksen selvittyä, vaikka hän ei ”asemansa takia” sitä ihan suoraan ole sanonutkaan. Sen sijaan hän on sanonut, mikä asenteensa on itse EU:hun jo kauan ennen asemansa saavuttamista; EU-vastaisuushan hänet siihen asemaan paljolti siivittikin. Sitä taustaa vasten tulkitsen hänen nytkin esittämäänsä.

Minulla on Brexitin toivottavuudesta eri kanta kuin ulkoministeri Soinilla, mutta en paheksu hänen lausumaansa MTV:n uutisissa vain sen takia. Ensi sijassa paheksun sitä siksi, että hänen ei asemassaan pidä ajaa puolueensa saati omaa henkilökohtaista asiaansa, vaan Suomen asiaa, eikä Suomi ymmärtääkseni pidä Brexititä toivottavana asiana, vaan vahingollisena ratkaisuna, johon Britannialla kuitenkin on oikeus, koska se demokraattisena valtiona päätti sen tien valita. Jos se kuitenkin muuttaa demokraattisessa järjestyksessä mieltään ja käyttää niin ikään sille kuuluvaa oikeutta perua tuo valinta, sen pitäisi olla Suomelle tervetullut asia. Vielä paheksuttavampaa on vihjailla – pahantahtoisempi tulkitsija voisi puhua peitetystä uhkailusta – Brexitin vastustajien väkivaltaisella reaktiolla, jos he eivät saisikaan tahtoaan läpi.

AnttiKuosmanen
Helsinki

Filosofian maisteri, suurlähettiläs

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu