AnttiKuosmanen

Ulkoministeri Soini ja Brexitin toivottavuus

Olen entinen ulkoministeriön virkamies ja ehdollistettu tukemaan, tarpeen mukaan jopa selittämään parhain päin, Suomen ulkopolitiikkaa ja sen johtajien tekemisiä. Eläkkeelläkin epäröin tästä poiketa, vaikka en ole kaihtanut kirjoittamasta erilaisista ulkopolitiikan teemoista ja ilmaisemasta sellaisiakin mielipiteitä, joita entinen työnantajani ei varmaankaan jaa.

Tämä lojaalisuus joutui tänä iltana koetteelle, kun ulkoministeri Soini vastatessaan toimittajan kysymykseen Brexitin perumisen mahdollisuudesta MTV:n uutisissa sanoi, että hän ei asemansa takia halua spekuloida, mutta viittasi hieman epämääräisesti keltaliivien mielenosoituksiin mannermaalla ja sanoi, että hän ei toivo tämän vaihtoehdon toteutuvan. Siis ei tahdo Brexitin peruuntuvan, koska se johtaisi samanlaisin väkivaltaisiin reaktioihin kuin mielenosoitukset Ranskassa.

Ulkoministerin sananvalinnat olivat – onhan hän kokenut poliitikko – sen verran monitulkintaiset, että hän voisi, jos joutuu tilille tästä lausunnostaan, väittää, että hän ei tarkoittanut Brexitiä, vaan tuollaisten mielenosoitusten tapahtumista Britanniassa.

Timo Soinin asennoituminen Brexitiin tuli kuitenkin kutakuinkin selväksi heti sitä koskeneen kansanäänestyksen tuloksen selvittyä, vaikka hän ei ”asemansa takia” sitä ihan suoraan ole sanonutkaan. Sen sijaan hän on sanonut, mikä asenteensa on itse EU:hun jo kauan ennen asemansa saavuttamista; EU-vastaisuushan hänet siihen asemaan paljolti siivittikin. Sitä taustaa vasten tulkitsen hänen nytkin esittämäänsä.

Minulla on Brexitin toivottavuudesta eri kanta kuin ulkoministeri Soinilla, mutta en paheksu hänen lausumaansa MTV:n uutisissa vain sen takia. Ensi sijassa paheksun sitä siksi, että hänen ei asemassaan pidä ajaa puolueensa saati omaa henkilökohtaista asiaansa, vaan Suomen asiaa, eikä Suomi ymmärtääkseni pidä Brexititä toivottavana asiana, vaan vahingollisena ratkaisuna, johon Britannialla kuitenkin on oikeus, koska se demokraattisena valtiona päätti sen tien valita. Jos se kuitenkin muuttaa demokraattisessa järjestyksessä mieltään ja käyttää niin ikään sille kuuluvaa oikeutta perua tuo valinta, sen pitäisi olla Suomelle tervetullut asia. Vielä paheksuttavampaa on vihjailla – pahantahtoisempi tulkitsija voisi puhua peitetystä uhkailusta – Brexitin vastustajien väkivaltaisella reaktiolla, jos he eivät saisikaan tahtoaan läpi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

1. Brexit on brittien (jopa kansanäänestyksessä) tekemä itsenäinen valinta.
2. Suomi kannattaa itsenäisten valtioiden itsemääräämisoikeutta.
3. On siis aivan oikein, jos Suomi tukee brittien vapaata valintaa eli brexitiä, vaikka ei siitä ehkä pidäkään. (Vrt. Sipilän outo toive, ettei brexit toteudukaan.)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Poliittisen uransa ilmeisellä lopputaipaleella Soini näytää todella ajelevan intohimosalkkuineen ministeriautossaan omia kiemuraisia teitään...
...olipa sitten kysymys vaikkapa Brexitistä, tai ilmastonmuutokseen reagoimisesta...?

En tiedä miten tiukasti ja millä keinoilla ovat Sipilä ja Orpo hallituksen linjaan ja toimiin yrittäneet sinisiä sitouttaa, mutta vaikuttaa että yrittävät jo "irtiotoillaan" vaalihuomiota kalastella ja olematonta profiliaan nostaa?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mun näkemyksen mukaan Soini on ajanut vain omaa etuaan, ei Suomen.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen
Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Verkkouutisten mukaan tänään Soini on luonnehtinut brexitin peruuntumisella spekulointia "eurofiilien toiveajatteluksi".

Voi ollakin niin kuten blogisti kirjoittaa, vaikka haastattelun uudelleen katselun perusteella sanoisin kirjoituksessa ehkä vedettävän turhan pitkälle meneviä tulkintoja.

Sen sijaan "keltaliivien" kadulle marssista on ehkä syytäkin varoitella. Se voi tapahtua brexitin peruuntumisen takia, mahdollisen Skotlannin itsenäistymisen vuoksi tai Pojois-Irlannin tilanteen kärjistyessä.

Ei tämä näytelmä yhteen näytökseen pääty.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika erikoinen rajaus, että keltaliivien mielenosoitukset voivat levitä Englantiin Brexitin peruuntuessa tai "Skotlannin itsenäistymisen vuoksi tai Pojois-Irlannin tilanteen kärjistyessä.

Ovatko brexitin peruuntumisen kannattajat maltillisempia kuin berxitin kannattajat, kun siinä tapauksessa, että brexit toteutuu ei mielenilmauksia muka olisi. No, eipä brexitprosessissa mitään logiikkaa ole ollut. Mitäpä syytä on takertua kommenteissakaan minkään sortin analyysiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisiko Soini tarkoittanut keltaliiveillä tilannetta, jos brexit perutaan parlamentin taholta ?

Mikäli brexit ei nyt toteutuisi, niin luvassa olisi tämän seurauksena mellalkapoliiseille rutkasti uusia katutöitä ja hikipisaroita Britannian kaupungeissa.

Aukeelle vain kommentoisin: Haluaako Skotlanti itsenäistyä ja ottaa pesäeroa sen elintasoa taloudellisesti ylläpitävästä saarivaltion eteläosasta ? Väite on yhtä naurettava, kuin jos eteläinen Italia haluaisi itsenäistyä ja erkaantua pohjoisesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin mutta jos kansa niin haluaa ja niin äänestää, eikös kansan sanaa pidä kuunnella myös Skotlannin tapauksessa?

Kansahan ei voi äänestää väärin :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onhan asiasta jo äänestetty. Pitäisikö asiasta äänestää viikoittain ja vaikkapa aina sunnuntaisin klo 16.00 ?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minkä väristen lasien läpi Kuosmanen asioita katselee?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei varmaan. Hän taitanee tukea sitä yleistä linjaa, jolla Suomi on saatettu ikuiseen velkavankeuteen EU- päätösten myötä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Piilolinssit näkyy olevan , vaikkei mitään sanonutkaan niin hänen mielestään Soini ei ainakaan ollut oikeassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pieneksi jäävät ne joukot jotka eivät huokaa helpoituksesta kun Soini astuu pois ulkoministerin tehtävästä. Kun eivät edes somen kovaäänisin mölymystö eli persut häntä arvosta.

Pasi Karlsson

Hyvä,rohkea ja asiapitoinen kirjoitus.

Mielestäni Timo Soini on ollut häpeäksi suomen diplomaateille, valtioneuvostolle, ulkoministerin arvolle, sekä kaikille järkeville suomalaisille.

On kumma, jos Sipilä ja Orpo ovat olleet niin "hönöjä" etteivät ole tajunneet Soinin aiheuttamia vahinkoja. Toivotaan että he ovat vaan olleet kiinnostuneempia omista "hillotolpistaan" kuin Timo Soinin touhuista.

No Soini varmaan jatkaa itsensä kehumista plokissaan?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin no se on sinun mielipiteesi ja toki sinulla on siihen oikeus. Mutta todelliset asiantuntijat arvostavat Soinin ministeriyttä ulkoministerinä. Sinä et varmaan kuulu todellisiin asiantuntijoihin, ethän?

Pasi Karlsson

Kiitos huomiosta, et ilmeisesti kuuluu tuohon mainitsemaani suomalaisten ryhmään.

Kaikkea hyvää....

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Paitsi kansanedustajat ja kansa mielipidekyselyissä sijoittavat Soinin ministerien häntäpäähän? - Jotenkin "jäykän oloista" näyttää olevan yhteistyö presidentinkin kanssa?
Virkatoimien, jopa kansainväliset "oheisharrastuksetkin" rukousaamiaisineen ja abortin ja homoavioliiton vastustamisineen ovat uudenlaisia ja poikkeuksellisia Suomen ulkoministerillle -kuten niistä tehdyt kantelutkin?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Soinille tuottaa ilmeisia vaikeuksia erottaa, mikä on Suomen ulkoministeriön ja hallituksen kanta ja mikä hänen henkilökohtainen kantansa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Punnan arvo on kovasti nousussa sitten parlamentin päätöksen.

Laittomat siirtolaiset yrittävät nyt epätoivoisesti pyrkiä Kanaalin yli Ranskasta ennätysmäärin Britanniaan pikkuvenein ja varastetuin kalastusaluksin.

Miksi eivät jää Ranskaan tai Saksaan ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset