AnttiKuosmanen

Miksi Esko Aho on tähtäimessä?

Helsingin Sanomien toimittaja Tommi Niemisen Twitter-reaktio Esko Ahon hänen juttuunsa esittämään kritiikkiin on aika pöyristyttävä. Hänen olisi, niin kuin näköjään on jo kehotettukin, parasta esittää todisteiden kera, mitä oikein on täsmälleen tapahtunut jutun tarkistusvaiheessa, ja mikä siinä on ollut surkuhupaisaa niin kuin hän sanoo. Miten Aho yritti estää jutun julkaisemisen, jos yritti? Miten ja millä seurauksilla hän uhkaili, jos se julkaistaan? Ja millä tavalla hän kieltäytyi yksilöimästä väitteitään ja mikä siinä tavassa oli lapsellista? Hän voisi saman tien valottaa omaa pätevyyttään arvioida Suomen entisen pääministerin, 63-vuotiaan valtiomiehen henkistä tasoa.

Luettuani Esko Ahon avoimen kirjeen toimituksille en nähnyt siinä mitään sellaista, mikä muodostaisi perustelun toimittaja Niemisen väitteille, joten joko on tapahtunut jotain muuta tai sitten Niemisen väitteet ovat täysin perää vailla. Yhden niistä on hänen päätoimittajansa Kaius Niemi asiallisesti ottaen jo dementoinut, vaikka hän pukeekin dementointinsa ylenkatseelliseen toteamukseen, että Esko Aho ei pysty HS:ää uhkailemaan.

Minulle kuten joillekin muillekin, jopa toimittajille, muodostui käsitys tästä Esko Ahon haastattelusta heti sen luettuani, ja sen käsitykseni tueksi minulla on paitsi nuorena hankkimani kieltämättä lyhyt, vain muutaman vuoden pituinen toimittajakokemus myös sittemmin hankkimani erittäin pitkä diplomaattikokemus. Molemmissa ammateissa on osattava käyttää kieltä ja pystyttävä havaitsemaan sen hienovaraisimpiakin vivahteita. Mitä haastattelun luonteesta lie etukäteen sovittukin, sen pohjalta tehdyn jutun todellinen pointti oli Esko Ahon Sperbank-toiminnan tekeminen epäilyksenalaiseksi ja hänen maineensa tahraaminen. Oliko se jo etukäteen tarkoitus vai oliko se muodostunut tarkoitukseksi vasta haastattelua tehdessä ja sen pohjalta juttua kirjoitettaessa, sitä en voi tietää, mutta vahingossa ei tällaista tulosta saa aikaan. En voi tietää sitäkään, oliko hän ainoa kohde, vai oliko kohde myös hänen puolueensa, joka valmistautuu vaikeassa asemassa eduskuntavaaleihin, mutta uskallan luottaa Hesarin väen ammattitaitoon sen verran, että tuskin tämäkään näkökohta on jäänyt heiltä vahingossa huomaamatta.

Pääministeri Sipilää vastaan nostatettiin vuosi pari sitten perättömiä juttuja niin Talvivaaran kuin Chempoliksen tiimoilta. Hän ei ehkä silloin Talvivaaran kohdalla tajunnut, että kyse oli masinoidusta poliittisesta hyökkäyksestä, ja antoi siksi suhteellisen kokemattomana tunteilleen vallan. Se oli hänen virheensä. Esko Aholta ei kokemusta puutu, ei myöskään eikä varsinkaan poliittisten hyökkäysten kohteeksi joutumisesta, mutta voihan olla, että hänen vainunsa on kuitenkin tämän haastattelun tiimoilta pettänyt. Ainakin on nyt selvää, että ainakaan Helsingin Sanomien kanssa tekemisissä ollessaan ei kannata yrittää sopia mitään; sellainen sitoo vain Sinua, ei Hesaria.

Toimittaja Pekka Ervasti näyttää epäilevän, että Aho saa nyt maksaa kalavelkoja siitä, että olisi jyrännyt tai ylenkatsonut toimittajia. Epäilys on tarpeeksi raadollinen ollakseen huomionarvoinen. Mutta jos se sattuisi pitämään paikkansa, mitä se kertoisi ”vastuullisesta journalismista”, jolla muun muassa Hesari ratsastaa? Henkilökohtainen kostoko on vastuullista journalismia? Kosto mistä täsmälleen ottaen, se olisi myös hyvä saada kuulla, jos siitä on kysymys. Ja miksi juuri nyt, mitä sellaista on tapahtunut, joka tekisi sen liikkeelle laukaisemisen ymmärrettäväksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On kuitenkin muutamia tosiasioita Esko Ahosta ja joistakin muista suomalaisista putineista. Kiistämätön tosiasia on, että Venäjän suorittamat Krimin ja Itä-Ukrainan valtaukset aiheuttivat talouspakotteita Venäjää vastaan. Sperbank on yksi kohde. Esko Aho ei selvästikään tue Suomen ja EU:n linjaa, pysymällä Venäjän hallintoa tukevan yksikön hallituksessa.

Esko Aho ei ole valtiomies, hänet voisi rinnastaa O.W.Kuusiseen. Hänen hengenheimolaisiaan nykyvenäjällä ovat "ansioituneet vaalitarkkailijat" Johan Bäckman, Janus Putkonen, Jon Hellevig ja Jarmo Ekman.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin tuohon joukkoon kai pitäisi lukea myös kaasuputkikonsultti Paavo Lipponen?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Totta kai. Lipposten loppuelämä ei ole kunniakas. Mutta. Esko Aho on kaikkein vähiten Isänmaallinen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Suurlähettiläs Antti Kuosmaselta erinomainen kirjoitus. Sen voi päätellä siitäkin, että vain Eero Pyykölä on uskaltautunut kommentoimaan sitä. Tosin Pyykölä kirjoittaa perinteisesti oman aatteensa sokaisemana käsittämättömiä syytöksiä Esko Ahosta eikä mitään Kuosmasen kirjoituksessaan esille nostamasta asiasta. Se on tietenkin hänen oikeutensa, mutta jotain rotia hänelläkin pitäisi olla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hesarin toimitus muistuttaa yhä enemmän roskia hiekkalaatikoilla.

Nämä roskat ovat sitten merkittävä poliittinen toimija ja vaikuttaja äänestystapahtumissa.

Hesarihan kirjoittaa juuri sitä, mitä eräs Herlineistä johdossa ja suurimpana omistajana on lehden linjaksi omikseen eduikseen päättänyt ja päättää edelleen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Esko Aho on varmasti lähtökohdiltaan perusrehellinen keskipohjalainen ja ansaitsee kunnioitusta jo sen takia, että hän melko nuorella iällä joutui pääministerinä kantamaan raskasta poliittista vastuuta Neuvostoliiton kaatuessa ja maamme ajautuessa samoihin aikoihin vaikeaan talouslamaan. Koiviston paljolti empiessä Aho ja Viinanen onnistuivat operoimaan maamme kannalta pääasiassa järkeviä ratkaisuja.

Itseään Aho saa kaikesta huolimatta syyttää Sberbank- ym. Venäjä-aktiviteettien luomasta hämärähköstä kokonaiskuvasta. HS on ollut oikealla asialla luodatessaan ex-pääministerimme toimintaa Venäjän valtion interessien hyväksi. Seuraavaksi Hesarin olisi hyvä tuottaa vähintään yhtä perusteellinen artikkeli ex-pääministeri P.Lipposen palveluksista venäläisen talouselämän hyväksi.

Se on toki päivänselvää, että sen enempää Aho kuin Lipponenkaan eivät yllä likimainkaan ”Putinin tärkeimmän oligarkin”, Saksan ex-liittokansleri Gerhard Schröderin saavutusten tasolle Venäjä-toimeliaisuudessa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244319-euroopassa...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ahon (kuten myös Lipposen) olisi luullut ymmärtävän, etteivät tuon kaltaiset kytkennät kerta kaikkiaan ole sopivia entisille Suomen pääministereille. Kun arvostelukykyyn ei näköjään voi luottaa, lienee syytä rajoittaa sopimusmenettelyllä viranhaltijoiden intoa hankkia eläkerahoja virkakautensa jälkeen.

Mihin Aho ja Lipponen muuten tarvitsevat Venäjältä tienattuja rahoja? Molemmmat ovat nauttineet huippupalkkaa vuosikausien ajan, joten luulisi, että omaan ja perillisten toimeentuloon liittyvät asiat ovat olleet kunnosssa jo vuosia sitten.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valtakunnan entisille päättäjille pitäisi olla selvää, että jos vieraan vallan hallintoon läheisesti kytkeytyvän tahon kanssa toimiminen voi herättää epäluuloja, siitä pitää ymmärtää kieltäytyä. Ei ole edes oleellista tietää onko kyseessä rahan tavoittelu vai oman maan etujen nakertaminen. Riittää, että jälkimmäiseen olisi mahdollisuus. Tämän tyyppistä päättelyä käytetään oikeuskäytännössäkin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kun Kuosmanen kertoo Hesarin jutun tarkoituksena olevan Ahon maineen tahraaminen, tulee hän vaatineeksi keskustelun vaientamista vallankäyttäjien toimista, jotta maineita ei tahrattaisi. Samalla perusteella Washington Postia voisi syyttää Trumpin ja aikoinaan Nixonin maineen tahraamisesta

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onko nyt kaikille selvää mikä Ahon rooli on ihan konkreettisesti ollut ja on venäläisessä Sperbankissa ? Onko Aho ollut auttamassa Sperbankkia kiertämään pakotteet ?

Nostetaanko seuraavaksi STUK:n entinen pääjohtaja tikun nokkaan koska hän työskentelee Rosatomille ? No Rosatom ei taida olla vielä pakotelistoilla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Markku Lehto: "Onko nyt kaikille selvää mikä Ahon rooli on
ihan konkreettisesti ollut ja on venäläisessä Sperbankissa ?"

Tuskinpa se on selvää kenellekään ulkopuoliselle.

Liekö täysin selvää Aholle itselleenkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset