AnttiKuosmanen

Mikä Trumpia motivoi?

Presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tapaaminen Helsingissä on tuottanut sellaisen tulvan spekulointia, kommentointia ja analyysiä (viimemainittua tosin sanan varsinaisessa merkityksessä vähemmän), että siinä äänensä kuuluviin saaminen on aika toivotonta. Itse kokoustapahtumiin tai asioihin, joita kyseiset herrat ehkä käsittelivät, ja niistä seuranneihin reaktioihin, en enää puutukaan. Sen sijaan esitän muutamia ajatuksia presidentti Trumpin politiikan luonteesta ja hänen omasta luonteestaan, johon hänen politiikkansakin pitkälti perustuu.

Kenties sitkein Trumpiin liittynyt harha on hänen vaalikampanjastaan saakka ollut taipumus nähdä hänen toiminnassaan rationaalista harkintaa ja jo kauan syntyneiden vakaumusten toteuttamista käytännössä nyt, kun presidentin asema antaa siihen mahdollisuuden. Se on ymmärrettävää, mutta vaikka hänellä ehkä onkin joitakin pitkään vaalimiaan käsityksiä maailman menosta, hänen toimintansa ei tue käsitystä, että harkinta ja suunnitelmallisuus olisivat hänen ohjenuoransa.

Trumpkaan ei tietysti pysty tekemään mitä tahansa, eikä se johdu vain Yhdysvaltain demokraattisesta poliittisesta järjestelmästä. Kukaan johtaja, täydellisinkään diktaattori, ei ole täysin riippumaton siitä yhteiskunnasta, josta hän on noussut valtaan. Trump kuitenkin toisaalta on todiste siitä, että Yhdysvalloissakin on – ainakin jonkun aikaa – mahdollista sellainen, mitä ei vielä jokin aika sitten olisi mahdollisena pidetty, ei edes mahdollisena kuvitella.

Mikä siis Trumpia saattaa motivoida, ajaa eteenpäin? Päätelmiä siitä on ulkopuolisen tehtävä julkisten esiintymisten, julkilausuttujen kannanottojen ja päätösten pohjalta. Hänen kanssaan tekemisissä olevilla on muutakin tietoa, ja ulkopuolinen tarkkailija on siksi aina hieman heikoilla. Toisaalta, jos sillä perusteella pitäisi vaieta, julkiseen keskusteluun osallistumaan kelvollisten määrä jäisi hyvin pieneksi.

Minusta näyttää, että Trumpin käyttäytymistä voidaan selittää melko pitkälle, joskaan ei tietysti täydellisesti, kahden tekijän avulla.

Ensimmäinen näistä liittyy suoraan hänen persoonaansa. Trumpin toimintaa varsinkin sisäpolitiikassa (paraatiesimerkkinä Obamacare) mutta myös tietyissä ulkopolitiikan kysymyksissä (Pariisin ilmastosopimus, Iranin ydinohjelmasopimus, Tyynen meren kauppasopimus) selittää erinomaisesti halu tuhota kaikki, mitä hänen edeltäjänsä sai aikaan. Tämän kanssa ei ole ristiriidassa se, että muitakin motiiveja on ollut, sillä hyvällä syyllä voi kysyä, olisivatko ne riittäneet ilman Obama-kaunaa.

Mistä sitten Obama-kauna mahtaa johtua? Rotu voi olla yksi syy. Trumpin masinoima niin sanottu Birther-liike, jossa Obaman amerikkalainen syntyperä yritettiin kiistää, viittaa siihen, ja muutenkin Trump on kosiskellut valkoisen ylivallan kannattajia, oli kyse aidosta vakaumuksesta tai potentiaalisen äänestäjäkunnan laskelmoivasta kalastelusta. Enemmän kuin Obaman rodusta on kuitenkin todennäköisesti kysymys Obaman teoista, tarkemmin sanoen yhdestä teosta.

Valkoisen talon vuosittaisilla lehdistöpäivällisillä kuuluu kutyymiin, että presidentti pitää yleisöä hauskuttavan puheen. Sellaisen piti myös presidentti Obama vuonna 2011, ja paikalla oli yksi henkilö, josta hän teki pilaa oikein olan takaa: Donald Trump. Obama esitteli muun muassa muka aitoa syntymätodistustaan, jossa komeili valokuvana Tiku-oravan (vai oliko Taku?) kuva. Satuin katsomaan lähetystä päivälliseltä hetkellä, jolloin kamera zoomasi Trumpiin tämän vitsin aikana, ja jos olisi ennustajan lahjoja, olisi voinut jo silloin ennustaa, että tämä vielä kostetaan. En ole itse keksinyt väitettä, että Trump juuri silloin päätti pyrkiä presidentiksi, mutta uskon siihen, että näin saattoi olla.

Toisen Trumpin toimintaa selittävän tekijän löytämiseksi kannattaa palauttaa mieleen Kummisetä-elokuva, miksei myös tosielämän järjestäytynyt rikollisuus, ja erityisesti yksi rikollisen toiminnan muoto: niin sanottu suojelubisnes. Se tarkoittaa rikollisjärjestöjen harjoittamaa kiristystä, jossa ne perivät toiminta-alueensa (pien)yrittäjiltä säännöllistä maksua, eräänlaista veroa, sitä vastaan, että jättävät ne rauhaan ja myös suojelevat niitä kilpailevien rikollisjärjestöjen vastaavilta pyrkimyksiltä.

Tämä tulee mieleen erityisesti tarkasteltaessa Trumpin suhtautumista kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan, mutta samantapaista asennetta voi havaita myös kauppapolitiikassa. Yhdysvaltain liittolaiset, varsinkin Nato-maat, mutta myös kahdenväliset liittolaiset Aasian puolella, ja näköjään myös kauppakumppanit, ovat ”suojeltavia”, ja niiden on siitä kummisedälleen maksettava. Eikä se tietenkään sovi kummisedälle, että pikkukauppiaat ryhmittyisivät yhdessä kummisetää vastaan. Kilpailevia jengejä, joita vastaan on taisteltava, ovat sellaiset kuin Kiina ja EU.

Tällainen kuva Trumpin toiminnan motiivista on tietenkin karikatyyri ja, kuten sisäpolitiikassa, myös ulkopolitiikassa yksittäisillä politiikkalinjauksilla on yleensä enemmän kuin yksi motiivi. Kuva on myös puuteellinen ja vääristynyt sikäli, että en ottanut huomion Trumpin luonnetta, henkilöhistoriaa ja niistä kumpuavia emotionaalisia motiiveja (kuten äärimmäisen herkästi itseensä ottava ja kritiikkiin raivokkaasti reagoiva ego) ja toimintatapoja. Niinpä syyllistyn minäkin ainakin hieman siihen, mitä edellä arvostelin: hänen toimintansa esittämiseen rationaalisempana kuin se on.

On kuitenkin yksi taho, jonka suhteen Trump ei toimi Kummisetä-teorian mukaisella tavalla: loogisesti olisi myös Venäjän tällaisen katsantokannan mukaan oltava vastustaja, jota vastaan taistellaan. Että näin ei ole, on omituista, eikä esimerkiksi ”voimamiesten” ihailu tunnu riittävältä selitykseltä. Pikemminkin sen selittäisi joku kiristysote, mutta vakuuttavia todisteita ei sellaisesta ole julkisuuteen tullut. Jos sellaisia löytyisi, veikkaisin niiden liittyvän pikemminkin Trumpin bisneksiin kuin hänen seksuaaliseen käyttäytymiseensä.

Jos ja kun maailman vielä vahvimman valtion johtajan toimintaa ohjaavat tällaiset motiivit, mitä se lupaa tulevaisuudelta, varsinkin kun hänellä on vastassaan sellaisia johtajia kuin Kiinan Xi Jinping ja Venäjän Vladimir Putin, joiden persoonat, taustat ja edustamien valtioiden tavoitteet ovat Trumpin vastaavista niin erilaiset kuin vain olla voivat?

Max Jakobson, jota olen siteerannut monesti aikaisemminkin, summeerasi Yhdysvaltain silloisen varapresidentin Lyndon Johnsonin aika katastrofaalisen Suomen vierailun vuonna 1963 sanomalla, että Suomen ja Yhdysvaltain suhteet olivat niin vahvat, että ne kestivät Johnsonin vierailunkin. Ehkä Yhdysvaltain demokratia on niin vahva, että se kestää Trumpinkin. Varmaa se ei kuitenkaan ole, ja vielä epävarmempaa on, kestääkö Yhdysvaltain luoma kansainvälinen järjestelmäkin Trumpin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kuosmanen on tasan oikeassa Valkoisen Talon lehdistöillallisen vaikutuksesta Trumpiin ja tämän loputtomaan kaunaan Obamaa kohtaan. Tuolloin vaikea-asteinen narsisti joutui JULKISEN nolaamisen kohteeksi, mikä on kyseiselle persoonalle se kaikkein kammottavin kokemus. Se jätti Trumpiin niin syvän haavan, ettei hän ole presidenttinä ollessaan enää edes osallistunut noihin juhliin.

Jos taas katsoo oheista videota kohdasta 8:00 eteenpäin, niin näkee miten rebublikaanipuolueen johto on opetellut kotiläksynsä. He JULKISESTI ylistävät ja ihailevat Trumpia, mikä selvästi tätä hivelee. Ylistäjät taas ovat varsin vaikean oloisia.

Tuo on se ainoa tapa, jolla narsistin kanssa voi pysyä väleissä.

https://www.youtube.com/watch?v=ChZHxfxWfnQ

Mitä tulee Trumpin presidenttiyteen, hänellä ei ole mitään linjaa tai ideologiaa. Presidenttiys on hänen oma egotrippinsä, joka on käymässä USA:lle ja koko maailmallekin erittäin kalliiksi.

Eikä vain rahassa mitattuna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todella hyvää analyysia ja pohdintaa, joskin pitää ottaa huomioon se että emmehän me tiedä mitään Trumpin henkilökohtaisista motiiveista, paitsi sen että mies on todella herkästi loukkaantuvaa tyyppiä, mikä ilmenee kamera-otoksista ja niistä ilmenevästä elekielestä, mistä blogistikin kertoi esimerkin.

Minun huomiotani on kiinnittänyt erityisesti se miten Trump valheita kertoessaan nähtävästi luottaa siihen että hänen valheensa ilmanmuuta hyväksytään totuutena, kun hän sen valheen kertoilee hyvin vakuuttavin äänenpainoin vahvistettuna elekielellä joka kertoo syvästä uskosta siihen mitä hän kertoo. Jotenkin Trumpin esiintymisestä tulee mieleen amerikkalaiset saarnamiehet, joskaan Trumpin ei tiedetä olevan mitenkään erityisen uskovainen.

Uskooko Trump itse siihen mitä puhuu ja asioihin mitä hän ajaa? Ilmeisesti näin on ja hän ei siksi suhtaudu myönteisesti niihin jotka eivät häneen usko, kuten vapaa lehdistö. Jotenkin Trump on tajunnut sen ettei hän voi saada vapaata mediaa puolelleen ja siksi hän pitää itsepintaisesti kiinni omille ääenestäjilleen antamistaan vaalilupauksista, koska se väki on hänen kannaltaan ainut tärkeä oljenkorsi vallassa pysymiseen.

-------------------

Koska Trump ajaa Amerikan asiaa, ei niinkään sitä että amerikkalaiset pärjäisivät ja menestyisivät, vaan sitä että Amerikka tulisi jälleen suureksi ja mahtavaksi vaikuttajaksi maailmassa, juuri se selittää hänen poliittista toimintaansa.

Euroopan maista Venäjän diktaattori Putin jakaa Trumpin ajatusmaailman, vaikkakin he ajavat suuruuteen eri maita. Ajatusten yhdenmukaisuuden takia miehet ovat kuitenkin luonnollisia kumppaneita keskenään ja heillä on yhteinen vihollinen, yhtenäinen EU, jonka olemassaolo on este kummankin valtionpäämiehen oman valtion suuruuden haaveille.

EU on nimittäin bruttokansantuotteensa osalta suurempi kuin USA ja moninkertainen Venäjän BKT:hen nähden.

USA:n BKT on 19 400 mrd. USD
Venäjän:n BKT on 2 414 mrd. USD
EU:n BKT on 16 220 mrd. USD

Tiedot ovat wikipediasta ja eri vuosilta, eivätkä täysin vertailukelpoisia keskenään. Joidenkin tietojen mukaan eräiden mittareiden mukaan EU:n tuonti ja vienti ylittää USA:n tuonnin ja viennin tason ja tavaroiden ja palvelujen kokonaistuotannolla eli bruttokansantuotteella (BKT) mitattuna EU:n talous olisikin suurempi kuin Yhdysvaltain talous.

EU:n talous on myös suurempi kuin Kiinan talous ja EU:n pyrkimykset yhtenäistää ja parantaa toimiaan vielä lisäävät EU:n kilpailuasemaa maailmalla.

-------------

EU:n pullistelu on tietenkin punainen vaate sekä Trumpille että Putinille, jotka näkevät EU:n nousun olevan este heidän omille pyrkimyksilleen tehdä heidän omista maistaan "great again".

Minä epäilen että juuri tästä puhuttiin Helsingin tapaamisessa silloin kun vain päämiehet olivat itse läsnä. Siellä mietittiin kovasti miten tuhottaisiin heidän molempien pyrkimysten esteenä oleva EU.

Keinoja on tietenkin monia, mutta tuskin kumpikaan sentään harkitsee ydinaseen käyttöä, vaikka ydinaseistuksessa molemmat maat ovat EU:n edellä ja EU:n asukasluvun pienentäminen tietenkin heikentäisi EU:ta. EU:ssa on nimittäin enemmän väkeä kuin yhteensä näissä molemmissa suurvalloissa, jotka haluavat olla vielä suurempia.

Luulen että strategia EU:n tuhoamiseksi liittyy cybersodankäyntiin. Putin nosti Trumpin USA:n presidentiksi cybersodankäynnin keinoin. Miksi sillä tavalla ei voitaisi tuhota EU:ta? Se tapahtuisi tietenkin sillä tavalla että tuettaisiin EU:n omia separatistisia liikkeitä.

Koska USA:sta käsin tällaista operaatiota on vaikea järjestää, tehtävän käytännön toteutus jäisi Putinille. Trump järjestelisi Putinille vastapalvelukseksi erilaisia Venäjän suuruutta vahvistavia toimia.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Lainaus:
"EU on nimittäin bruttokansantuotteensa osalta suurempi kuin USA ja moninkertainen Venäjän BKT:hen nähden.

USA:n BKT on 19 400 mrd. USD
Venäjän:n BKT on 2 414 mrd. USD
EU:n BKT on 16 220 mrd. USD"

Eikö noiden em. lukujen perusteella kuitenkin USA:n BKT ole EU:ta suurempi?

Lisäys.
Näyttää tosiaan, että lähteestä riippuen luvut vaihtelevat. Enpä malttanut lukea selitystä loppuun.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Enpä malttanut lukea selitystä loppuun."

Varsin yleinen ja ymmärrettävä synti,
johon monet syyllistyvät,
mutta harva sen tunnustaa.
:)

Siitä tunnustuksesta pinnoja.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mutta mikä mahtaa olla syynä esim vihaan Amazon verkkokauppaa kohtaan?

Risto Koivula

Kuka noita kybersatuja jaksaa lässyttää?

Höpöhybriditurvallisuuskeskus on niin tyhmästi kokoon hörönlörötetty, että se täytyy olla ns. punainen silli johtamaan huomio pois joistakin NATO:n muista toimista, luultavasti Venäjää vastaan.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/08/emme-t...

Tässä esitetty analyysi gangsterisuojelumalleineen sopii monin verroin paremmin hänen erityisesti demokraattikilpailijoihinsa - valitettavasti myös Obamaan - kuin Trumpiin.

Demokraateilla on nyt iso tenkkapoo: vanhat "uudet opit" eivät pädekään eivätkä pelaa.

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/dem...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näin jossain arvion että Trumpia ajaa vain raha. Hän on taloudellisesti sitoutunut Venäjään ja muita sitoumuksia hänellä ei ole minkään suhteen. Siksi hän ei välitä myöskään kunniasta tai maineesta tai muista motiiveista jotka yleensä ohjaavat ihmisiä.
Hän on presidenttinä edistääkseen omaa bisnesimperiumiaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sanoisin että oma maine ja kunnia, sekä vallantavoittelu, ovat Trumpille tärkeintä.

Rahan tavoittelu liittyy sitten edellämainittuun, sillä kunnian, maineen ja vallantavoittelun kannalta katsottuna raha on se tärkein mittari ja se on myös peliväline.

Toinen tärkeä työkalu vallantavoittelussa on tietenkin populismi. Sitä työkalua Trump käsittelee taitavasti, koska siinä ei ole niin väliä mitä pötyä puhuu, kunhan se mitä puhuu tavoittaa kohteen ja herättää huomiota.

Risto Koivula

Populismin vastakohta on elitismi.

Se tuskin tulee muotiin USA:ssa ihan äkkiä.

Enempikin elitismiä oli Hillarylla niin, että Hillaryn itsensä lisäksi sitä "eliittiä" olisi ollut haistapaskantiedetoimittajagangsteri Sanjay Gupla:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/06/turun-...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/clinto...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trumpin politiikka on poukkoilevaa. Eilen hän oli panemassa Putinia henkilökohtaiseen vastuuseen vaaleihin sekaantumisesta ja tänään hän on kutsumassa Putinia kylään. Todennäköisesti tästä sovittiin kahden keskisissä neuvotteluissa täällä Helsingissä. Mistähän muusta siellä sovittiin?

Kolmas Trumpin toimintaa selittävä tekijä saattaa löytyä liike-elämän puolelta, josta on oheinen kirjoitus jo kahden vuoden takaa.

https://talkingpointsmemo.com/edblog/trump-putin-y...

Risto Koivula

Ei ollut pistämässä. Hän vaan sanoi, että (periaatteelliselta kannalta) jos jonkin maan vaaleihin "kybervaikutetaan" toisesta maasta, niin välittömässä vastuussa on sen toisen maan valtionpäämies.

Nuo "käänteet" on yhsidetty ERI HAASTATTELUISTA, joissa on ollut kyse eri asioista.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Mielenkiintoinen kirjoitus.

Jos Thrumpilla on voimana henkilökohtainen viha (trauma) Obaman irvailusta, myös Putinilla on taustalla ainakin yksi samanlainen henkilökohtaisen nöryyttämisen kokemus - jonka järjestivät "länsimaat". Se tapahtui 2014 Astraliassa pidetyssä G20 kokouksessa. Siellä Putin laitettiin "ruotuun" ja hän käveli yksikseen kenenkään kunnolla noteeraamatta. Kanadan edustaja kehotti Putinia painumaan kotiin ja pois Krimiltä. Putin poistui kokouksesta kesken.

Ihan vaan spekulaationa; tuon jälkeen alkoi tapahtua, mm. pakolaisvirta Syyriasta Eurooppaa kiihtyi (ja olipa pieni yritys Venäjänkin rajan kautta). Putinin EU:n hajoittamisprosessi sai vauhtia. Tuo pieni yksityiskohta olisi ehkä syytä muistaa tässä T:n ja P:n erikoisessa kaveruudessa.

Blogisti mainitset: "Tällainen kuva Trumpin toiminnan motiivista on tietenkin karikatyyri ja,...." Tartun sanaan karikatyyri. Voisiko Trunpin presidentillisessä käyttäytymisessä nähdä karikatyyrisiä piirteitä.

Itse koin sen että Putinin ja Thrumpin tiedotustilaisuus päättyi Thrumpin lausumaan ajatukseen noitavainosta, jonka hänelle, USA:n presidentille, olivat viritelleet hänen oman maansa tiedustelupalvelun edustajat ja tietenkin lehdistö. Tämän hän tuli lausumaan Helsinkiin saakka vierellään valtion johtaja, jota epäillään vaikuttamisesta juuri Thrumpin edustaman valtion vaaleihin ja politiikkaan.
Eikö tuo jo ole karikatyyri ja irvailua presidentillisestä ajattelusta ja käyttäyutymisestä, johon olemme aikaisemmin tottuneet.

Risto Koivula

Minusta tilaisuus päättyi siihen, että Putin varotti George Sorosista - ja sitä kautta Bilderbergistä. Ja Trump nyökytteli.

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2583...

https://www.youtube.com/watch?v=_aQgHULE77g

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mielenkiintoista ja monelta osin oikeaan osuvaa analyysia. Kiinnittäisin vielä huomiota siihen, että Trump on mielestäni täydellinem tunneihminen niin hyvässä kuin pahassakin. Kremlissä tämä on huomattu ja Putin näyttää syöttäneen kahdenkeskisessä keskustelussa Trumpille kauniilta kuulostavia ajatuksia ydinaseriisunnasta, yhteistyöstä terrorismin torjumiseksi, Pohjois-Koreasta ja Syyrian tilanteesta. Trump näyttää tarttuneen syötteihin ja aikoo kutsua Putinin Washingtoniin.

Ei ole liioiteltua väittää, että tällä hetkellä Putin isännöi paitsi Kremliä myös valkoita taloa, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Trump hyväksyy venäläisten hulluimmatkin ehdotukset, kuten oikeuden kuulustella amerikkalaisia, kunnes neuvonantajat saavat hänet pyörtämään puheensa. Viime kädessä ainakin kongressi sitten tulee tyrmäämään Trumpin ja Putinin aloitteet, jotka tähtäävät Kremlin kaavaileman uuden maailmanjärjestyksen edistämiseen. Tätä Puheenvuoron lukuisat venäjämieliset tulevat itkemään täällä vielä monta kertaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Viime kädessä ainakin kongressi sitten tulee tyrmäämään Trumpin ja Putinin aloitteet, jotka tähtäävät Kremlin kaavaileman uuden maailmanjärjestyksen edistämiseen."

Toivottavasti

"Tätä Puheenvuoron lukuisat venäjämieliset tulevat itkemään täällä vielä monta kertaa."

Toivottavasti

Risto Koivula

Ai millaisen "uuden maailmanjärjestyksen"?

Mihin kaksi YK:n johtavaa maata sellaista tarvitsisivat?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tuo Kremlin kaavailema "uusi maailmanjärjestys", joka on tähdätty nimenomaan USA:ta ja muita läntisiä demokratioita vastaan, ei ole minun keksimäni termi. Googlaa. Trump ei aja Yhdysvaltojen asiaa ja etuja vaan on tyhmyyttään Kremlin juoksupoika.

Luulen kyllä, että tätä sinulle selittäessäni käytin aikani hukkaan :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #51

Juu... Trump on FSB:n agentti...

Oletko mahdollisesti humalassa ?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #52

Ha ha ha, en ole Trump-humalassa kuten moni täällä :D

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Asiallinen ja sopivan analyyttinen bloki. Euroopassa eniten kammoksuttiin tilannetta jos ja kun Trump ja Putin alkavat keskustella itsenäisten valtioitten rooleista ilman että ko. valtiot ovat mukana. Tätä ennakoitiin mm. saksalaisessa lehdistössä. Mitä kahden keskinen parituntinen tulkkien välityksellä on mahtanut sisältää. Trump itse viritti ansan itselleen "fake news" pelkotiloissaan ja lankesi omaan ansaansa. Voi vain kuvitella millaista hykertelyä tilanne aiheutti ja aiheuttaa Moskovassa..

https://yle.fi/uutiset/3-10314621

Itse blokiin lisäyksenä uskon että Trumpin pontimena presdenttiyteen pyrkimisessä on myös perheyrityksen varallisuuden ja vaikutusvallan kasvattaminen. Ja sehän alkoi jo lähipiirin nimittämisellä "asiantuntijoiksi". Piipahtaminen Skotlannissa viime reisullaan tappiota tuottaneella golf-klubilla on yksi konkreettinen osoitus. Trumpin tyyppiselle yrittäjälle yritys ja perhe ovat aina numero yksi. Eikä siinä sinällään mitään pahaa ole. Joskus vain asioitten yhteensovittaminen voi olla hitusen vaikeaa. Blokistin arvelu, että Moskovan vaikuttamisen taustalla voi hyvinkin olla yrityspuolelle/rahanpesuun yms. liittyvä kupla on varsin uskottavaa. Naisseikkailut jenkit voivat vielä sietää mutta merkittävää vilpillistä toimintaa yrityspuolella eivät.

Risto Koivula

Ai minkä muiden itsenäisten valtioiden rooleista kuin USA:n ja Venäjän?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kirjassaan Michael D`Antonio; Kun mikään ei riitä, kirjoittaa mm. seuraavasti. New York Military Academyn opettaja Theodore Dobias sanoo "Trump halusi olla ensimmäinen kaikessa, ja hän halusi tehdä ihmisille tiettäväksi, että hän oli ykkönen, s. 66".

Tuossa ajatuksessa on ilmeisesti pitkälti alku sille mikä häntä motivoi. Olen vasta kirjan alussa, mitähän muuta kirjasta löytyy. Ilmeisesti kirjailija ei kuitenkaan ole mikään Trumpin "ylin ystävä", mutta haastattelut kuitenkin lienevät kirjoitetun haastateltavan kertomuksen mukaan.

Petri Hämäläinen

Upea elegantti kirjoitus teknisesti.

Mietin tässä seuraavassa mikä saa älykkään, hienosti itseään kirjallisesti itseään ilmaisevan kirjoittajan, joka on profiilikuvan perusteella sekä (erittäin) hyväkuntoinen ja iän tuoman huomattavan elämänkokemuksen omaava, kirjoittamaan artikkelissa esitettyä tyhjää tekstiä, aivan totaalista soopaa.

Ensinnäkin, kysymyksessä voi olla viaton tietämättömyys. Tätä voi vahvistaa se, että tiedotusvälineet kirjoittajan mahdollisesti ainoana tietolähteenä pitävät kirjoittajan asioista viattoman tietämättömänä. Lehdet ovat nykyään valheellisia, räikeän puolueellisia ja ideologisesti värittyneitä. Ne ovat luopuneet tiedonvälitystehtävästään ja journalistisista periaatteista. Lehdet politikoivat ja käyttävät poliiittista valtaa. Tuloksena on „nykyajan Tiedonantaja“, todellisuudellw harhainen puoluepoliittinen propaganda.

Toisaalta kysymyksessä voi olla sosiaalinen paine. Kun ryhmässä kaikki ovat samaa mieltä, on syytä laulaa sen lauluja kenen leipää syöt. Usein juuri taiteellisesti ja älylllisesti lahjakkaat ihmiset hakevat huomiota ja suosiota suuntaamalla tekonsa yhteisesti hyväksyttyihin kohteisiin.

Kolmanneksi, ja tätä pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona, kirjoittaja kyllä tietää mitä maailmassa tapahtuu, mutta hän (tahallisesti ja vastoin parempaa tietoaan) agitoi oman poliittisen agendansa puolesta. Tälläisessä propagandatarkoituksessa kirjoitettu tuotos on vain ja ainoastaan tarkoitettu aikaansaamaan massoissa eli lukevassa yleisössä tietty vaikutus. Tähän viittaa erityisesti kirjoituksen rienaava ja arvostelun kohdetta vähättelevä (demonisoiva) tekniikka yhdistettynä näennäisesti loogisiin päätelmäketjuihin.

Neljäs mahdollisuus on se, että kirjoittajalta puuttuu mahdollisuus liittää maailmanpolitiikan tapahtumat ja Yhdysvaltojen politiikan historiallinen muutos mihinkään ajalliseen jatkumoon tai muuhun kontekstiin. Tämän viittaa hämmentävä väite että suunnanmuutoksen perusteena on „tavoite tuhota edeltäjän saavutuksia“ tai jopa rasismi (sic!). Voi tosiaan olla niin, ettei kirjoittaja oikeasti tiedä, että Trumpin toiminta seuraa poikkeuksellisen orjallisesti niitä vaalilupauksia, joita hän poliittisessa ohjelmassaan esitti. Erityisen merkittävää on se, että toiminnan „punainen lanka“ jonka kirjoittaja väittää puuttuvan, löytyy vain napin painauksella esimerkiksi googlaamalla Steve Bannon (Trumpin de facto päästrategi).

Suosittelisin kirjoittajalle seuraavaa linkkiä. Mutta vain jos kuuluu ensimmäiseen tai neljänteen kategoriaan. https://youtu.be/ZkSALWoiL1I

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Petri Hämäläinen, mikä sai sinut kirjoittamaan tuon tekstisi? Loukkaantuminen Trumpin puolesta :)?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Halu olla eri mieltä kuin kaikki muut on varsin ymmärrettävä halu.
Sillä tavalla voi erottautua harmaasta massasta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Täytyisi mennä ajassa taakse n.2500 vuotta, sieltä selviää paljon heidän Filosofiasta. Mutta heille tämä on plussaa, kun vasemmisto ja liberaalit yrittävät selittää sitä rasismina, natsismina ja erilaisina fobioina. Pysyvät tieltä pois, nerokasta.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

#13

"näennäisesti loogisiin päätelmäketjuihin."

Anna havainnollisia esimerkkejä blogistin päätelmien loogisuuden näennäisyydestä.

Petri Hämäläinen

Mielelläni - En uskomutkaan että siihen itse pystyisit.

Kirjoittaja kirjoittaa: « Kenties sitkein Trumpiin liittynyt harha on hänen vaalikampanjastaan saakka ollut taipumus nähdä hänen toiminnassaan rationaalista harkintaa ja jo kauan syntyneiden vakaumusten toteuttamista käytännössä nyt, kun presidentin asema antaa siihen mahdollisuuden. Se on ymmärrettävää, mutta vaikka hänellä ehkä onkin joitakin pitkään vaalimiaan käsityksiä maailman menosta, hänen toimintansa ei tue käsitystä, että harkinta ja suunnitelmallisuus olisivat hänen ohjenuoransa.« 

Kirjoittaja rakentaa näennäisesti loogisen linjan (a) « kauan syntyneiden vakausten «  sekä « vaalimien käsitysten » ja toisaalta (b) « hänen toteuttaman politiikan välillä », väittäen ettei näillä ole yhteyttä.

Tämä on tyypillinen valhe. Fake news.

Jos ihminen esittää selkeät vaalilupaukset ja nyt hänen « toteuttama politiikka » on hyvinkin yksi yhteen hänen vaalilupaustensa kanssa, niin miten ihmeessä todellisesti ja aïkuisten oikeasti loogista olisi väittää ettei « harkinta ja suunnitelmallisuus olisi hänen ohjenuoransa.« ?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #32

Vaikka hän seuraisi vaalilupauksiaan kuinka orjallisesti tahansa ei se vielä tarkoita loogisuutta. Kysymys kuuluu onko hänen vaalilupauksissaan loogisuutta.

Lupaus tehdä Amerikasta suuri taitaa olla "punainenlanka" jota kohti pitäisi mennä. Miten nämä hänen vaaalilupauksensa vie lähemmäksi tätä tavoitetta tehdä amerikasta suuri?

Itse en näe niissä juurikaan aineksia millä tätä tavoitetta kohti mennään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #47

Great = hieno tai suuri. Trump tai Trumpin mainostoimisto varmaankin tarkoitti tuota ensimmäistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #47

Great = hieno tai suuri. Trump varmaankin tarkoitti tuota ensimmäistä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #32

Trumpin tärkein, ei tosin kovin konkreettinen, vaalilupaus oli tehdä Yhdysvalloista "great again". Nyt Trumpin oltua puolitoista vuotta vallassa Yhdydvaltain vaikutusvalta maailmassa on pienempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Tulevalla seuraajalla, joka toivottavasti pääsee aloittamaan jo kahden ja puolen vuoden kuluttua, menee yksi virkakausi pelkästään Trumpin aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #53

Yhdysvaltojen vaikutusvalta on nyt suurempi, mitä se oli nössö Obaman aikana.
Kuinka mittaisit Kiinan vaikutusvaltaa maan johtajan kautta tai sitä ilman ?
Venäjän vaikutusvalta on kiteytynyt Putiniin, jota ilman maa olisi varmasti tuuliajolla.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #55

Ulkopolitiikan kannalta olisin mieluiten nähnyt McCainin Yhdysvaltain presidenttinä. Se kertonee oleellisen näkemyksistäni ja toiveistani, mitä tulee USA:n asemaan maailmassa.

Muistan joskus lukeneeni sinulta jonkun järkevänkin mielipiteen USA:sta ja Venäjästä. Siksi ihmetyttää tuo Trumpiin hurahtamisesi.

Enempää ei nyt jaksa kirjoittaa tällä älypuhelimen kosketusnäytöllä :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #56

Olen varsin kriittinen suhteessa Venäjään, Yhdysvaltoihin ja mr. presidenttiin. Kuitenkin, joku raja ja todellisuudentaju se kuuluisi kuitenkin olla loanheitollakin.

Trumpilla on nyt vaan erikoinen tapa tehdä politiikkaa siihen nähden, johon on perinteisesti totuttu. Joka tapauksessa vallanvahtikoirat tekevät siellä näkyvää ja tehokasta työtä edelleen, joka on päässyt unohtumaan niin Suomessa kuin EU:ssakin - puhumattakaan sitten Venäjästä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #32

Hän on antanut selkeän vaalilupauksen siitä, että hän haluaa Venäjän ja Putinin ystäväksi. Tätä linjaa hän on noudattanut johdonmukaisesti.

USA:n taloudellisen mahdin palauttamiseksi hän aloitti kauppasodan, jossa kaikki häviävät. Tämä ei osoita rationaalista harkintaa.

Trump ilmoitti, että Amerikasta tulee mahtava jälleen. Tätä hän on toteuttanut mm. sillä, että hän on pilannut suhteet G7 maihin, EU:hun,Natoon sekä lähimpiin naapureihin Kanadaan ja Meksikoon. Pilaamalla suhteet niihin USA:n liittolaisiin, jotka ennen Trumpia tunsivat yhteenkuuluvuutta USA:n kanssa, hän on merkittävästi heikentänyt USA:n vaikutusvaltaa kansainvälisessä yhteisössä. Tämä ei osoita loogista toimintaa, johdonmukaisuutta tai edes keskinkertaista älykkyyttä.

Yhdysvalloissa äänestäjäkunta on yhtä syvästi kahtia jakautunut kuin Vietnamin sodan aikoihin, sen jälkeen kun laajat protestit sotaa vastaan syntyivät. Trump on kuitenkin pystynyt yhdistämään kongressia, sekä senaattia että edustajainhuonetta.

Ennen kuin Trump lähti Euroopan kiertueelle, edustajainhuone ilman äänestystä hyväksyi julkilausuman evästykseksi Trumpille. Trump toimi tarkalleen päivastoin kuin republikaanit ja demokraatit yhdessä olivat häntä evästäneet.

Trump kutsui Putinin kylään, kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats sai kuulla asiasta ollessaan suorassa haastattelussa Aspenin turvallisuusfoorumin podiumilla. Tämäkin Trumpin veto oli omiaan yhdistämään senaattia, jolla kesti reilut 3 minuuttia hyväksyä - jälleen ilman äänestystä - julkilausuma, jossa sanottiin, että Trumpin ei missään nimessä pidä kutsua Putinia kylään. Tästä on pääteltävä, että kongressin republikaanit ja demokraatit ovat yksimielisyydessään pihalla kuin lumiukot tai sitten Valkoista taloa isännöi "vakaa nero".

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #60

#60

Korjaan tuon viestini sisältöä:
"Tämäkin Trumpin veto oli omiaan yhdistämään senaattia, jolla kesti reilut 3 minuuttia hyväksyä - jälleen ilman äänestystä - julkilausuma, jossa sanottiin, että Trumpin ei missään nimessä pidä kutsua Putinia kylään."

Tuo kolmessa minuutissa hyväksytty julkilausuma koski Putinin esittämää ja Trumpin kannattamaa ideaa, jonka mukaan Venäjän edustajat pääsisivät kuulustelemaan USA:n diplomaatteja, edustajia tai asevoimien edustajia. Idea sinällään on aivan yhtä päätön USA:n etujen kannalta kuin tuo Putinin kylään kutsuminen. Mutta, kuten sanottua, Trumpin toimena siinä on järkeä, koska Trump haluaa Putinin ystäväksi.

Tässä linkki uutiseen:
https://www.youtube.com/watch?v=6a1C_vQK2xg

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Oliskos se tuo kuvaaminen haluaa olla ns linssilutikka terv tepivaari

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

Trumpin seuraaminen 20 vuoden ajan on johtanut tämänlaiseen spekulaatioon:

On ennen muuta tarkasteltava Trumpia diilimiehenä, ja sitä, mitä hän katsoi itselleen henkilökohtaisesti ja perheelleen/suvulleen saavuttavansa/saavansa tekemällä idänpolitiikasta eli suhteesta Kremliin oman näköisensä veistoksen. Kannanottojen taakse on aina nähtävä.

Hänhän ei yleensä tarkoita mitä sanoo, mikä on aina ollut hänelle ominaista presidenttinä. Olennaista on nähdä, mitä hän katsoo retoriikallaan saavuttavansa eli mihin hän pyrkii. Minusta hän pyrkii hyötymään henkilökohtaisesti Venäjä-yhteyksistään, sillä hän tuskin lähtee toiselle kaudelle ja vielä epätodennäköisemmin tulee valituksi puolueensa ehdokkaaksi.

Trump katsoo eteenpäin omiin ja perheensä liikesuhteisiin ja Venäjä-yhteyksistä hyötymiseensä virkakautensa päättymisen jälkeen. Petaa diilejään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olennaista on nähdä, mitä hän katsoo retoriikallaan saavuttavansa eli mihin hän pyrkii."

Monille suomalaisille olennaista on mitä poliitikko sanoo tai mihin sanoo pyrkivänsä ja siksi Suomi on kuralla taloudessa ja massatyöttömyys jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Järkevä taas katsoisi minkälaisia päätöksiä poliitikko tekee ja Trump on osoittanut olevansa sanojensa mittainen mies, lupasi lopettaa kansainvaelluksen Meksikosta ja tekee sitä ja hylkäsi järjettömän Pariisin ilmastosopimuksen jossa USA ja Eurooppa olisivat pelkästään maksajina, no EU lupasi maksaa, meillä on rahaa ja liikaa teollisuutta.

Risto Koivula

Esimerkkejä siitä, missä ei tarkoita, mitä sanoo?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tässä Trump yrittää paikkailla sanomisiaan:
Trump claims he misspoke about Russia, immediately contradicts himself
https://www.youtube.com/watch?v=SsjrEu4Vrw0

Trump väittää yhtenä päivänä yhtä, toisena toista - samasta asiasta:
Trump's tweet contradicts himself on immigration vote
https://www.youtube.com/watch?v=qf5Fjth5GTU

Trumpilla on oma käsitys todellisuudesta:
President Donald Trump Speech Reveals His Own Version Of Reality | MTP Daily | MSNBC
https://www.youtube.com/watch?v=pviuMeo7pvk

Trump sekavana ystäviensä ohjelmassa. Tässä kuulija joutuu lujille, kuten ohjelmaisäntien kiemurtelusta näkee:
Exclusive Interview: President Trump on Fox & Friends
https://www.youtube.com/watch?v=_lu_Hgw60Ns&t=3s

Tässä Guardianin analyysi yllä olevan linkin takana olevasta surullisenkuuluisasta puhelusta Fox&Friends ohjelmaan:
Donald Trump perfects the art of the self-contradictory interview. There were so many moments where Trump made literally no sense in a Thursday Fox News interview
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Ei varsinainen vastaus, mutta T. Nikulaisen #17 kommentin innoittamana.

Trump on USA:n presidentti. Pitäisiköhän tämä vähitellen hyväksyä vaikka vasta hakoisesti. Kun/jos tuon hyväksyy ja sisäistää, olisi ehkä samalla luonnollista hyväksyä se, että diilit ovat olleet ja menneet, pisnekset ovat mutta eivät kuulu presidentin virkaan.

Presidentti on valittu johtamaan maataan, ei puhumaan tänään tätän ja huomenna perumaan puheitaan, ei twiittailemaan mitä sattuu, ei vähättelemään maansa turvallisuu palvelun edustajia, eikä loputtoimiin syyttämään muita noitavainosta itseään kohtaan.

Kun nuo sisäistää aluksi, on ehkä helpompi asettaan Trumpin persoona oikeaisiin kehyksiin.
Olisiko aika alkaa analysoimaan Trumpia ja hänen twiittejää, käyttäytymistää, puheitaaan presidentillisessä viitekehyksessä.

Se, että hän luo jotain uutta poliittista kulttuuria ei oikein päde hänen kohdallaan. Noh, onhan hän ravistellut, mutta seuraajalla on kova työ saada rikkiravisteltu presidentin rooli jälleen ehyeksi, toimivaksi ja luotettavaksi.

Meidän on vaikea saada oikeaa käsitystä asioista - kaikesta huolimatta. Se vaatisi asumista maassa, täydellistä kielen hallintaa ja ymmrrystä maan sisäisistä asioista ja nykytilasta.. Oli miten oli, maassa tuntuu kuohuva enemmän kuin meidän mediat antaa ymmärtää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Presidentti on valittu johtamaan maataan, ei puhumaan tänään tätän ja huomenna perumaan puheitaan"

Nimenomaan, pitää katsoa niitä päätöksiä joita presidentti saa läpi eikä median höpöttämää sitä ja tätä joka on pääosin täyttä humpuukia. Trumppi nyt ei ole mikään diplomaatti eikä edes poliitikko kuin pakon edessä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Meidän on vaikea saada oikeaa käsitystä asioista - kaikesta huolimatta. Se vaatisi asumista maassa, täydellistä kielen hallintaa ja ymmrrystä maan sisäisistä asioista ja nykytilasta.. Oli miten oli, maassa tuntuu kuohuva enemmän kuin meidän mediat antaa ymmärtää."

Kyllä sitä silti voi yrittää analysoida Trumppia, vaikka tietenkin pitää tehdä nuo varaukset jotka tuossa on esitetty.

Minusta näyttää siltä että USA:n asukkaat eivät ymmärrä toisiaan. Trumpin kannattajat ei ymmärrä Trumpin vastustajia ja päinvastoin.

Sitä on vaikeata ymmärtää miten tuollainen kahtiajako on mahdollista, kun pitäisi olla yhtenäinen kansa.

Toki minäkin ymmärrän Trumpin vastustajia, sillä itse en ymmärrä lainkaan Trumppia, enkä etenkään hänen kannattajiaan.

On kovin epävarmaa elää maailmassa jota johdetaan tavalla jota ei ymmärrä ja toimitaan tavalla joka näyttää aivan mielettömältä.

-------------

Toki minäkin, kuten kai moni muukin, olen uskonut ja toivonut että Trumpilla olisi takataskussaan joku järkevä suunnitelma, jota hän sitten alkaa noudattamaan, kunhan saa kabinettinsa järjestykseen.

Siinä vain on käynyt niin että kabinetin järjestäminen on kestänyt ja kestänyt, eikä se varmaan vieläkään ole järjestyksessä. Sitäpaitsi kaikki näyttää menevän aina vain hullummaksi.

Petri Hämäläinen

#20 - Ei ole. Keinotekoinen moraalinen ylemmyydentunto perustuu aina tosiasioiden kieltämiselle.

Suomessakin on satoja ex-miehiä jotka oikeasti uskovat että ex-vaimon uusi mies sairastuu ihan kohta syöpään tai hänen firmansa menee konkkaan.Hullua ja säälittävää mutta totta.

Samaa harhaista lapsen uskoa on Venäjästä, Trumpista, Brexitista, Puolasta, Unkarista, Turkista.

Moraalinen harha ja omahyväisyys estää näkemästä. Todellisuus muuttuu vihaksi ja sokeudeksi. Ja syväksi hämmentyneeksi lapsen pettymykseksi kun asian niin varmasti piti tapahtua (syöpä) mutta ei tapahdukaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kiitokset blogistille hyvästä ja tarkkasilmäisestä kirjoituksesta.

Eniten mä ihmettelen noita hyväuskoisia jotka kehuvat tuon ajavan maansa etua. Nythän Yhdysvalloille nauraa vähintään puoli maailmaa, Yhdysvaltain ja sitä kautta jokaisen sen kansalaisen uskottavuus luotettavana yhteistyökumppanina on koetuksella. Maan vaikutusvalta vajoaa kuin lehmän häntä. Ei sillä menolla maasta suurta tule vaan jotakin ihan päinvastaista.

Mies jonka antaa rikkaille verohelpotuksia ja kyykyttää pienituloisia. Pilkkaa kehitysvammaisia, haukkuu entisiä missejä sioiksi. On opettavaista huomata että tuonkaltaiselle toimijalle löytyy täältä peukuttajansa. Asia joka on syytä pitää mielessä kun ne julistavat omaa agendaansa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen
Risto Koivula

Ja Hillaryko oli "luotettava"? Tai Obama? Kenelle? Missä mielessä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksikään Trumpin vähättelijä ei pysty asiallisesti perustelemaan miksi hänen politiikkansa olisi USAlle huono?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#27

Jos ihan alkeista aloitetaan niin miksi kehitysvammaisten pilkkaaminen on mielestäsi palvonnan arvoinen asia?

Oletko itse miettinyt millä kaikilla tavoilla voit tehdä vastaavaa jos valitsemasi poliitikot antavat sille vapaat kädet?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Yksikään Trumpin vähättelijä ei pysty asiallisesti perustelemaan miksi hänen politiikkansa olisi USAlle huono?"

Siksi, että hän on Venäjän eli vihollisvaltion valitsema Yhdysvaltojen vähemmistön kannattama presidentti, joka on osoittautunut pätemättömäksi ja vihollisvallan intressejä ajavaksi toimijaksi, johon amerikkalaisten enemmistö ei luota lainkaan.

Riittääkö?

Risto Koivula

Ei, koska tuo on järjetöntä lörötystä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #44

Ihan yksinkertainen esimerkkii. Obaman kauden jälkeen Yhdysvalloissa oli täystyöllisyys. Trumpin lupaus oli lisätä työpaikkoja, miten, mihin töihin?

Samalla hän alkoi vainota siirtolaisia ja toteuttaa politiikkaa millä heistä päästään eroon Kuka tekee näiden siirtolaisten tyhjäksi jättämät työt. Hän haluaa suitsia maahanmuuttoa. Tämä vaikeuttaa yritysten rekrytointeja, monet amerikkalaisten yritysten huippuosaajista on ulkomaalaisia. Politiikallaan Trump ajaa sekä huippuosaajia että duunareita ulos maasta. Miten tämä auttaa heitä. Miten se lisää talouskasvua?

Miten viha Eu:a kohtaan edesautttaa trumpin yhdysvaltoja, miten kauppasota, miten kv. sopimuksista irtautuminen auttaa?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jos tarkoitus on tehdä enemmän kuin Obama, siinä Trump on onnistunut huomattavasti paremmin. Aika monen asian suhteen on niin, että rakentaminen on vaikeampaa kuin purkaminen.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

Trump toimi The Rolling Stones yhtyeen Yhdysvaltojen kiertuepromoottorina 30 vuotta sitten. Yhtyeen kitaristi Keith Richards halusi jo tuolloin eroon Trumpista, kuten hän kertoo haastattelussa toukokuussa. https://www.stara.fi/2018/05/20/keith-richards-tyk...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niinkuin sanoin, asia-argumenteilla ei pysty Trumppia pudottamaan, siihen tarvitaan vahvaa mielikuvitusta ja pahaa tahtoa ja sitä löytyy vihervasemmistolta.

Petri Hämäläinen

Nimenomaan. Lehdistö suoltaa Seiskan tasoista sontaa. Sopulit tekevät vaellustaan jokeen.

Risto Koivula

Bilderberg ohjaa lehdistöä.

Donald kampanjassaan lupasikin sen lakkauttaa.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/04/pirkan...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Obama lienee USA:n huonoin presidentti aikoihin, johon Trumpin vertaaminen on täysin luonnotonta.

Trumpin politiikka ja saavutukset odottavat vielä nyt lyhyen hallintokauden takia todellisia ja toteutumisen hyviä puolia ja näyttöjä amerikkalaisille. Siis vain amerikkalaisille sloganin "Lets make America great again".

Fakta on se, että Obaman kahden kauden aikana Yhdysvalloista tuli ulkopoliittisesti päätön nössö ja sisäpoliittisesti karkeasti jakautunut kansakunta, jota Trump on käyttänyt hyväkseen omissa afääreissään.

Suurena kysymyksenä ja maailman turvallisuusuhkana on edelleen yleismaailmallinen velkapontzi ja energiariippuvuuden sitoutumiset, jotka jossakin vaiheessa poksahtavat meidän kaikkien silmille, haukutaanko tai kehutaanko ketä tahansa ja miten tahansa, kuten tämäkin ex-suurlähettilääksi itseään tituleeraava henkilö nyt tässä on edennyt.

Pariisin ilmastosopimuksesta se verran, että mikä sopimus se on, jos jo alunperin Kiina on siitä ulkona erikoisvapauksineen aina v. 2030 asti ja todennäköisesti sen jälkeenkin niin halutessaan. Kiinassa on käytetty jumalattomasti energiaa vaativaa sementtiä 2000-luvulla lyhyellä aikaa enemmän, kuin koko Euroopassa sen koko historiansa aikana ja tämä sementti on tuotettu kokonaan saastuttavin kivihiilienergioin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen jo aikaisemmin todennut ennen Helsingin kokousta, että” Trump puhaltaa trumpettiin ja Putin toimii kapellimestarina.” Soitto tuntuu tämän Putinin vierailukutsun myötä jatkuvan. Siinä vähät välitetään venäläisten tekemistä pommituksista Syyriassa malesialaiskoneen alas ampumisesta puhumattakaan. Mikäli maa olisi ollut syytön tähän viimeksi mainittuun, niin se olisi antanut luonnollisesti kaiken mahdollisen avun tapauksen selvittämiseen.

Amerikassa on jouduttu H.C. Andersenin sadun keisarin uusista vaatteista mukaiseen tilanteeseen, jossa ”Setä Samuli” kulkee alasti ja suuri joukko republikaaneja on hurraamassa. Senaattori John McCain on yrittänyt puhua järkeä päähän, mutta se on mennyt ”kuuroille korville.”

Journalismin aatelia eli tutkivaa journalismia:

https://talkingpointsmemo.com/edblog/the-trump-and...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Republikaaneissa löytyy kongressin jäseniä, jotka ovat esittäneet kriittisiä lausuntoja Trumpin toimista.
Parin viime viikon aikana sekä senaatissa että edustajainhuoneessa on julkaistu yksimielisiä kannanottoja Trumpin toimia vastaan. Kyllä Trump siis kykenee myös yhdistämään poliitikkoja USA:ssa - Trumpia vastaan.

Risto Koivula

On myös demokraatteja, jotka ovat olleet ainakin ulkopolitiikassa koko ajan Trumpin kannalla ja kauempamakin jännityksen lieventämisen suuntaan, Hillaryn jyrkkiä vastustajia.

Yksi on Havaijin kongressiedustaja Tulsi Gabbard. Hän ei ole havaijilainen vaan samoalainen, ensimmäinen sitä väkeä USA:N kongressissa. Hän erosi Demokraattipuolueen varapuheenjohtajan paikalta Sandersin kannattajana, kun Hillary valittiin ehdokkaaksi. Myös Sanders itse on lähellä Trumpia ulkopolitiikassa. Hän on eri mieltä veroista ja terveydenhuollosta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tulsi_Gabbard

Risto Koivula

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018072122010881...

Trump sooloilee oman tiedustelupomonsa ohi - Putinin kutsu Valkoiseen taloon tuli yllätyksenä: ”Ookkeeeiii, siitä tulee erityistä”

Tänään klo 10:56

Kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats sanoi NBC:n haastattelussa, että ei tiedä, mistä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuivat kahden kesken.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kutsunut Venäjän presidentin Vladimir Putinin syksyksi Washingtoniin.

Kutsu tuli yllätyksenä kansallisen tiedustelun johtajalle Dan Coatsille.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan Venäjä sekaantui amerikkalaisten vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

- Voisitko toistaa, Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats kysyi NBC:n haastattelussa toimittajalta hämmentyneenä ja naureskellen vaivaantuneen oloisena, kun toimittaja kertoi presidentti Donald Trumpin kutsuneen Venäjän presidentin Vladimir Putinin Valkoiseen taloon.

Valkoisen talon lehdistövastaava Sarah Sanders oli ilmoittanut Twitterissä Trumpin pyytäneen kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia kutsumaan Putinin Washingtoniin. Tieto tuli torstaina, kun haastattelu oli käynnissä.

- Ookkeeeiii, siitä tulee erityistä, Coats reagoi uutiseen.

Coats totesi, että hänen osastonsa antaisi Trumpille tarvittavat tiedot tiedusteluriskeistä, mitä Putinin vierailu toisi tullessaan. Hän myös kertoi suosittelevansa, että presidentit eivät tapaa kahden kesken.
"Olisin neuvonut eri tavalla"

Coats on republikaanipoliitikko ja Trumpin nimeämä henkilö kansallisen tiedustelun johtoon. Hän siis valvoo keskustiedustelupalvelu CIA:ta ja Kansallista turvallisuusvirastoa NSA:ta ja 14 muuta tiedusteluorganisaatiota. Coatsin edeltäjä James Clapper on ollut sanasodassa presidentin kanssa.

Clapper on ilmaissut omansa ja muiden entisten tiedustelujohtajien huolen Trumpin presidenttikaudesta. Trump taas on kuvaillut edeltäjänsä Barack Obaman aikaisten tiedustelujohtajien aikaa "kamalaksi".

Trump näyttää sooloilevan omien tiedustelujohtajiensa ohi. Presidenttinä hänellä on siihen täysi oikeus. Coats totesi, että hänellä ei ole aavistustakaan, mistä Trump ja Putin keskustelivat kahdestaan Helsingin huippukokouksessa.

Trump vaikutti uskovan ennemmin Putinia kuin omaa tiedusteluväkeään, kun Putin ponnekkaasti kiisti Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain vaaleihin. Trump on myöhemmin korjannut ja selkeyttänyt sanomisiaan. Varsinaisessa tapaamisessa olivat paikalla vain Trump, Putin ja heidän tulkkinsa.

- Se on presidentin oikeus. Jos hän olisi kysynyt minulta, miten tapaaminen toteutetaan, olisin neuvonut toimimaan eri tavalla. Se ei kuitenkaan ole minun roolini. Se ei ole minun tehtäväni, Coats totesi NBC:n haastattelussa.

Coats on ilmaissut pettymyksensä presidentin lausuntoa kohtaan, mutta hänkin totesi, että Trump on korjannut asian.
Ei kommentoi eroaikeita

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat yksimielisiä siitä, että Venäjä sekaantui presidentinvaaleihin vuonna 2016. Trump on toistellut luottavansa tiedusteluväkeensä ja tukevansa heitä, mutta hän on myös väläytellyt mahdollisuutta, että sekaantuja oli joku muu taho kuin Venäjä.

Myös Coats kertasi maanantaina Yhdysvaltain tiedustelun näkemyksen, jonka mukaan syyllinen oli juurikin Venäjä. Hänen mukaansa Venäjä tekee määrätietoisesti työtä nakertaakseen Yhdysvaltain demokratiaa.

Coats kertoi NBC:n haastattelussa, että hän sai tietää esimerkiksi Trumpin tapaamisesta Venäjän silloisen Yhdysvaltain-lähettilään Sergei Kisljakin kanssa samaan aikaan kuin suuri yleisö. Trump tapasi Kisljakin toukokuussa 2017. Coatsin mukaan se ei ollut "paras mahdollinen ratkaisu".

Kun Coatsilta kysyttiin, harkitseeko hän eroamista, hän kieltäytyi vastaamasta.

ANTTI HALONEN

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Todennäköisemmin Putin on se, joka manipuloi.Toinen vaihtoehto on yhteisesti laadittu käsikirjoitus.Molempi pahempi.
Texasilaisen republikaanien kongressiedustajan ja entisen tiedustelu-upseerin William Hurdin artikkeli eilisessä New York Timesissä antaa uskoa siihen, että ennen ensi kesää edustajainhuone on aloittanut menettelyn presidentin syrjäyttämiseksi.

Risto Koivula

"Kaikkia" vaaditaan eroamaan: Boltonia, Pompeota ... jotka ovat ehdottomasti oikeistolaisimpia...

Nyt yritetään apinanaraivolla estää Putinin valtiovierailu millä hyvänsä vippaskonstilla.

https://www.nytimes.com/2018/07/19/opinion/trump-r...

https://www.nytimes.com/2018/07/19/opinion/mike-po...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun republikaanit (molemmat linkkisi ovat republikaanin kynästä) alkavat kirjoittaa tuolla tavoin, niin kenen pitäisi huolestua.

Risto Koivula

Kaikki KONKRETIA puuttuu kysymyksestä "Venäjän sekaantumisesta USA:n vaaleihin", ei tavuakaan missään eikä koskaan aiheestä MITÄ ja MITEN!

Huudetaan vain, kukka viranomainen mitäkin on sanonut, - JA HE EIVÄT OLE KOSKAAN SANONEET MITÄÄN TUOSTA KONKRETIAPUOLESTA!

https://www.americanthinker.com/articles/2018/07/t...

" July 21, 2018

The What and the How of Russian Election Meddling

By Christopher Paslay

The Helsinki summit is over,and the major story – surprise,surprise – is more tiresome drivel about Russian election meddling. The most amazing thing about this narrative is that the who can be talked about endlessly with little to no mention of the what and the how. The what at the center of it all is that the Democratic National Committee, including Hillary Clinton and DNC chair Debbie Wasserman Schultz, rigged their party's primary in favor of Hillary Clinton and against Bernie Sanders. This is not speculation or the result of a political witch hunt – as is true of the Mueller investigation – but a fact laid bare in the very emails contained on the server of the DNC, which, interestingly enough, was never turned over to the FBI for forensic analysis.

Clinton, Wasserman Schultz,and other DNC officials actively conspired against Sanders, targeting his Jewish faith and slandering Jeff Weaver, his campaign manager.The leaked emails also showed that Clinton's campaign colluded with CNN political commentator Donna Brazile,who amazingly went on to become interim DNC chair when Wasserman Schultz was forced to step down. So here you have irrefutable documented collusion and election-rigging of the highest degree, not between Putin and Trump, but among Hillary Clinton, CNN, and the DNC.

Somehow, all this has gone neatly down the Memory Hole. In its place, in spectacular Orwellian fashion, comes the narrative that "Russia Hacked the Election." To this day, the extent of Russian meddling is still debatable, yet the news has been "rectified," and history has been rewritten. Trump cheated. He's illegitimate. He colluded with Russia to steal the election.

This brings us to the how, the second question that, like the what, never gets asked. How did Russia steal the election, exactly? This is where the uninformed American public who gets its news only at airports is invited to use its imagination and fill in the blanks. Perhaps Putin and his agents tampered with voting machines? Maybe they used propaganda to brainwash American voters? This sort of thinking is preposterous, yet the suggestion is still there, conveniently put forth by a frustrated liberal media.

The next time the "Russia Election Meddling" narrative comes up, I'd like to see President Trump resurrect the what and the how along with it. Take Trump's recent interview with CBS Evening News anchor Jeff Glor, for example. Here is an excerpt of the exchange:

GLOR: "You say you agree with U.S. intelligence that Russia meddled in the election in 2016."

TRUMP: "Yeah and I've said that before, Jeff. I have said that numerous times before, and I would say that is true, yeah."

GLOR: "But you haven't condemned Putin, specifically. Do you hold him personally responsible?"

TRUMP: "Well, I would, because he's in charge of the country. Just like I consider myself to be responsible for things that happen in this country. So certainly as the leader of a country you would have to hold him responsible, yes."

Imagine if, the next time the mainstream media pulled out the "Russia Election Meddling" narrative, instead of being hyper-focused on the who, the conversation were immediately directed toward the what and the how.

Take this response for example: Do I believe Russia meddled in our election? I'm not sure I understand the question.How did they meddle,exactly? By exposing the rigged DNC primary? Is that what you mean? That really turned the Democratic National Convention on its ear, didn't it? Remember how badly Bernie Sanders's supporters were treated? Remember how the Clinton people basically bullied them into silence? Remember when Wasserman Shultz was booed off the stage at the Florida delegation breakfast for being a cheat? Or when Donna Brazile was booed at the opening of the Democratic National Convention? That's probably why she wrote that book, admitting that the Clinton campaign took over the DNC. Wasn't Donna Brazile fired from CNN for colluding with Clinton? I think she was.

You get the gist. If Trump and enough of his supporters in the media would simply respond to the "Russia Election Meddling" narrative by bringing up the what and how every time the subject is broached, I suspect it would take at least some of the edge off it. At the bare minimum, it would make liberals think twice before bringing the subject up over and over again.

Read more: https://www.americanthinker.com/articles/2018/07/t...
Follow us: @AmericanThinker on Twitter | AmericanThinker on Facebook

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

On tainnut Koivulalla jäädä uutiset jälleen lukematta.
13.7.2018 Konkretiaa 29 sivun verran Robert Mullerilta aiheesta: Kuka,mitä, koska ja miten.

https://www.justice.gov/file/1080281/download

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuntuu todella erikoiselta ja suorastaan uskomattomalta, että Trump voi puhua ja tviittailla päivästä päivään mitä tahansa, totta ja valetotta. Muistamme, miten kävi presidentti Nixonille. Hän vakoili demokraattien presidentinvaalikampanjaa, joutui kiinni ja eroamaan ns. Watergate-skandaalissa v. 1974. Trump saa hommailla mitä hyvänsä jopa Venäjän kanssa ja kertoa siitä päivittäin suorastaan vastakkaisia versioita.

Suomessakin Lenita Toivakka joutui eroamaan ministerin paikalta vain koska väitti kansanedustaja Timo Harakan valehdelleen.

Tosin pääministeri Paavo Lipponen aikoinaan haukkui oppositiota valehtelusta ja totesi, että "nahkurin orsilla tavataan". Lipponen sai jatkaa.

Onko näissä asioissa naisilla ja "alfauroksilla" eri säännöt?

Risto Koivula

Trump tviittaa sen takia, ettei meedia pääse vääristelemään.

Siinä joutuu sitten itse oikaisemaan, jos ei ole mennyt ihan nappiin, eikä voi kiistää sanomisiaan.

Toivakan tapauksessa oli muutakin kuten omia veroparatiisisekoiluja ministeriltä, jonka olisi pitänyt muidenkin sellaisia valvoa, vuohi kaalimaan vartijana.

Harakka on kyllä sekä puolueensa että meedian erikoissuojeluksessa.

Lipponen valehteli: muistetaan vaikka Irakin asekauppaskandaali: Halonen ja Lipponen vastustivat julkisesti ihan oikein USA:n hyökkäystä Irakiin ilman YK:n lupaa laittomana, mutta samalla he yrittivät trokata suomalaista sotakalustoa tuohon sotaan. Samaa luotettavuutta kuin jos poliisi myisi tiskin alta murtovälineitä.

Lisäksi heillä ei ollut haisuakaan touhun luonteesta: USA kokeili panssarivoimien satelliittiohjausta, huonolla menestyksellä... Sekin oli yksi sodan suoranainen syy...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuntuu todella erikoiselta ja suorastaan uskomattomalta, että Trump voi puhua ja tviittailla päivästä päivään mitä tahansa, totta ja valetotta."

Ei kannata uskoa kaikkea mitä media Trumpista tai hänen mielipiteistään kirjoittaa, puolet on suoraa valetta ja loput propagandaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #71.
Mutta kun Trump puhuu tänään tätä ja huomenna aivan vastakkaista, niin jompikumpi on valetta. Hänen asemassaan olevalle henkilölle sellainen ei kerta kaikkiaan sovi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Haluan nähdä kuinka Makkonen tai joku muu tuon logiikan kumoaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #75

Niin, sitä voi vain aina sokeasti uskoa mitä Trump tai Halla-aho sanovat ja väittää kaikkea muuta valemediaksi.

Mutta kun Trump sanoo yhtenä aamupäivänä jotain ja iltapäivällä jotain ihan muuta ja seuraavana päivänä on taas samaa mieltä kuin eilen aamupäivällä, niin siitä luulisi jo fanienkin pään menevän pyörälle.

Mutta siihen auttaa tietenkin myös se että on vain aina samaa mieltä kuin Trump, kaikissa sen mielen mutkissa ja käänteissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Logiikka on vain ylimielisiä suvakkip.skoja varten. Kulttuuririmarxilaista hömpötystä ja soroksen salajuoni. Vuodesta toiseen on makkosten kannettava urheasti epäloogisuuden jaloa lippua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Makkonen, unohditko että mediassa on videoita Trumpin puheista ja kuvakaappauksia tweeteistä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset