AnttiKuosmanen

Mikä sopii Jupiterille ei sovi härälle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ihkauuden työelämäprofessorin Atte Jääskeläisen ero(ttaminen) Yleisradion uutistoiminnan päätoimittajan paikalta ja varsinkin siihen johtanut prosessi ehti jo kadota äskeishistorian hämärään, kunnes hänen seuraajansa Jouko Jokisen syytökset poliittisesta painostuksesta nostivat sen yhtäkkiä uudelleen esille. Tosin tämäkin kalabaliikki ehti jo vaimeta, mutta en malta olla hieman palaamatta siihen, ja tehdä vertailua.

Pieni historiikki. Joku usutti toimittajan – vai oliko niitä useampikin? – pääministeri Sipilän kimppuun perättömällä vihjeellä siitä, että Sipilä olisi suosinut sukulaisiaan kun valtioneuvosto myönsi Talvivaaralle 100 miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Ulkomailta palannut silloinen Ylen päätoimittaja Jääskeläinen havaitsi jutun ilmeisen perättömyyden ja yritti hillitä toimituksessaan jo irti päässyttä lynkkaajajoukkoa tämän metsästäessä Sipilää. Sipilän poliittinen nahka ei ollut tarpeeksi paksu eikä poliittinen vainu tarpeeksi tarkka, ja niinpä hän oli sydämistyneenä koettanut saada toimittajan suostumaan siihen, että hänen puolustuksensa olisi sisällytettävä juttuun, jonka toimittaja oli jo päättänyt panna julkisuuteen. Vaikka oikeuskansleria myöten kävi selväksi, että Sipilä ei ollut toiminut väärin, hänen maineensa tahrattiin, samoin kuin tietysti Jääskeläisen, joka ei kokenut eikä nähnyt mitään asiattomia vaikutusyrityksiä tapahtuneen. Sipilä kuitenkin säilytti virkansa, mutta Jääskeläinen ei.

Entä Jokinen? Kansanedustaja Timo Harakka kävi Jokisen kimppuun siitä, että Yle ei uutisoinut asiasta, joka Harakan mukaan olisi ollut tärkeä ja uutisoinnin arvoinen. Asia oli pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuustojen yhteiskokous, jossa suureen ääneen ja suurella ääntenenemmistöllä vaadittiin hallituksen sote-uudistuksen perumista. Jokisen mielestä Harakan moitteet olivat poliittista painostamista. Harakka ilmoitti kuolevansa nauruun Jokisen syytösten takia. Ei kuitenkaan ilmeisesti kirjaimellisesti, tai sitten ne syytökset eivät kuitenkaan olleet ihan kuoliaaksi naurattavia.

Aivan toinen toistensa kuvajaisia nämä tapaukset eivät ole. Harakasta ei oltu tekemässä rikossyytöksiä sisältäviä uutisia Ylessä; hän itse päinvastoin kävi Ylen kimppuun puolueensa asialla hallitusta – ja siis sen pääministeriä Sipilää – vastaan. Sitähän hallituksen ajamaa uudistusta vastustavan tapahtuman uutisoiminen olisi palvellut ja siksi sen uutisoimatta jättäminen oli Harakan mielestä tuomittavaa. Jokinen ei pyrkinyt estämään Harakkaa vastaan nostettua ajojahtia, jota ei tietysti ollutkaan, vaan päinvastoin syytti tätä poliittisesta painostamisesta.

Silmiinpistävä ero näissä tapauksissa on sekin, että yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimitukset ovat olleet ihan hiljaa. Kukaan ei noussut päätoimittajaa vastaan kuten Jääskeläistä vastaan noustiin, jos kohta ei ole kukaan myöskään noussut häntä puolustamaan. Ditto julkisen sanan neuvosto ja yleensä kärkkäästi kutsutusti tai kutsumatta kommentoivat oikeusoppineet. Sen sijaan on kuultu ulkopuolisten mediakommentaattoreiden, niin oman ammattikuntansa edustajien kuin sen liepeillä hyörivien, sarkastisia huomautuksia, että kritiikkiä pitää kestää. Kun Harakka, kansanedustaja ja ilman muuta poliittinen päättäjä, yrittää määräillä, mistä asioista Ylen pitää tehdä uutisia, se ei siis ole poliittista painostamista, mutta kun pääministeri Sipilä, poliittinen päättäjä tietysti hänkin, koettaa saada oman kantansa esiin häntä rikoksesta syyttävään uutiseen, se on poliittista painostamista.

Ei voi välttää vaikutelmaa, että se mikä sopii Jupiterille, ei sovi Härälle. Hallituksen kaataminen kaatamalla sen pääministeri on tuon pienen mutta sitäkin eksklusiivisemman toimittajajoukon Graalin malja. Harakan kimppuun käymisellä ei samaa gloriaa saavutettaisi, mutta eipä hänen kaatamiseensa ole yleensäkään halua. Hänhän kuuluu myös hallituksen kaatajiin ja taitaa muutenkin olla yhä ”one of us”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset